KKM kemuka cadangan PKP buat 6 negeri

KKM kemuka cadangan PKP buat 6 negeri

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengemukakan cadangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) buat enam negeri.

Memetik laporan Sinar Harian, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, negeri-negeri tersebut adalah Selangor, Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Johor, Kedah dan Sarawak.

“KKM telah menyarankan kepada kerajaan negeri, pusat, dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi melaksanakan PKP setelah penilaian risiko menyeluruh dengan mengambil kira beberapa petunjuk utama.

“Perkara ini sedang dibahaskan secara mendalam dan pengumumannya akan diumumkan segera,” kata sebagai dipetik portal berita tersebut.

Ujarnya, cadangan tersebut dikemukakan bagi mengekang penyebaran wabak COVID-19 terutamanya bagi negeri-negeri yang mencatatkan angka yang tinggi.

Pada masa sama kata beliau, cadangan berkenaan dilakukan berikutan negara masih mencatatkan angka melebihi 3,000 untuk tempoh tiga hari berturut-turut kebelakangan ini dan tidak menunjukkan penurunan.

“Selain itu, bazar Ramadan di negeri yang terlibat dengan PKP juga perlu ditutup untuk mengelakkan penyebaran COVID-19.

“Kami melihat mekanisme dan pelaksanaannya seperti kesesuaian pekerja bekerja di rumah dan jenis perniagaan yang dibenarkan beroperasi,” katanya lagi. – AA