Ketua Pertahanan Awam mengesahkan 15R43L menggunakan B0m F0sforus Putih yang dilarang guna dalam perang

Ketua Pertahanan Awam mengesahkan 15R43L menggunakan B0m F0sforus Putih yang dilarang guna dalam perang

Ketua Pertahanan Awam mengesahkan kepada Al Jazeera bahawa Zionis laknatullah telah menggunakan bom asap fosforus yang dilarang guna dalam perang kerana boleh membakar kulit. Lihatlah dunia!

Video di lapangan yang menunjukkan bom fosforus digunakan oleh Zionis laknatullah di Gaza.

Fosforus putih (white phosphorus) merupakan unsur yang paling mudah menyala apabila berinteraksi dengan udara. Nyalaannya menghasilkan haba setinggi hingga 2,500°C.

Tubuh akan terbakar apabila menyentuh fosforus ini. Kesan sampingannya membawa kepada kerosakan organ dalaman.

Fosforus putih akan terus menyala dan membakar tubuh selagi mana adanya oksigen. Ia akan berhenti menyala kalau tiada oksigen ataupun selepas semua fosforus putih itu habis terbakar. Selagi tak habis, ia akan terus membakar. Memang bahaya gila. Mudah terbakar & bertoksik.

Dan kalau terkena, kita boleh simbah air sejuk yang berterusan sehingga proses nyalaannya terhenti. Maksud terbakar (burn) dekat sini bukannya terbakar macam api. Tapi lebih kurang macam asid. Kalau kena kulit, ia macam mengelupas dan koyak sampai berlubang.

United Nations (UN) telah lama mengharamkan penggunaan fosforus putih sebagai senjata pembakar dalam peperangan terutamanya ke arah orang awam dan kawasan awam. Persidangan Geneva juga turut mengharamkannya.

Ini fosforus putih yang perlu disimpan dalam bekas berisi air. Kalau keluarkan, terus menyala & berasap. Cucuh di kulit terus mengelupas, koyak & berlubang.

Telan 0.2 miligram saja pun boleh mengakibatkan kerosakan organ² dalaman ataupun kematian.

A.S. pernah guna fosforus putih ketika Perang Iraq 2004. Bayi yang lahir daripada pemandiri (survivor) fosforus putih lahirkan bayi cacat. Membesar mudah terkena kanser.

Pemandiri pula menghidapi kanser & leukaemia. Keadaannya lebih dahsyat daripada pemandiri bom atom Hiroshima.

Ni ada video demonstrasi pendek tentang bahayanya ‘white phosphorus’ ni.

Kredit: @JatIkhwan, @ZamirMohyedin