Kereta ditutup kanvas, pemuda & remaja bawah umur ditemui mati dalam Perodua Kancil

Kereta ditutup kanvas, pemuda & remaja bawah umur ditemui mati dalam Perodua Kancil

 

Dua mayat telah ditemui di dalam sebuah kereta Perodua Kancil di Kompleks Jawatankuasa Pembangunan dan Penyelarasan Dewan Undangan Negeri (Japerun) Ayer Limau, Lubok China pagi tadi.

Menerusi laporan dari Harian Metro, mayat lelaki dan perempuan itu dipercayai merupakan pasangan kekasih yang berusia 20 dan 16 tahun.

Ditemui sudah tidak sedarkan diri

Menurut Timbalan Ketua Polis Melaka, Datuk Razali Abu Samah, kedua-dua mayat itu dijumpai orang awam sebelum melaporkannya kepada polis pada jam 9.25 pagi.

Sepasukan pegawai dan anggota polis terlah bergegas ke lokasi dan menemui kereta terbabit dalam keadaan ditutup kanvas di kompleks itu. Mangsa ditemui di tempat duduk pemandu manakala mangsa perempuan berada di tempat duduk hadapan dalam keadaan tidak sedarkan diri.

Kedua-dua mereka bertemu pukul 4 petang semalam

Kedua-dua mangsa dipercayai pasangan kekasih dan mangsa perempuan berusia 16 tahun itu dihantar oleh rakannya ke Japerun ini untuk bertemu dengan lelaki terbabit pada jam 4 petang semalam.

“Siasatan awal mendapati tiada unsur jenayah dan kita percaya pasangan itu meninggal dunia akibat terhidu gas karbon monoksida.

“Kita juga percaya mereka sengaja menutup kereta milik bapa si lelaki dengan kanvas bagi mengelak kenderaan ditemui,” katanya.

Siasatan sedang dijalankan

Difahamkan  pasangan itu berasal dari Kuala Sungai Baru dan Lubuk China. Mangsa lelaki dimaklumkan tidak bekerja manakala perempuan adalah pelajar tingkatan empat.

Buat masa ini, pihak polis sedang mengumpul maklumat daripada kedua ibu bapa si mati bagi mengetahui status hubungan mereka.

“Siasatan dijalankan menyeluruh termasuk kemungkinan spekulasi cinta tidak direstui antara kedua mangsa.

“Kes setakat ini diklasifikasikan sebagai kematian mengejut (SDR) dan mayat dihantar ke Jabatan Perubatan Forensik Hospital Melaka untuk proses bedah siasat,” katanya.