‘Kena kurung whole semester, but end up KKM masuk cafe…’ – Tular pelajar matrikulasi dikompaun RM1,500

‘Kena kurung whole semester, but end up KKM masuk cafe…’ – Tular pelajar matrikulasi dikompaun RM1,500

Imagine student yang kena kuarantin dalam Kolej sendiri dekat 5 bulan, 5 bulan terperap dalam kolej takde kontak dngan dunia luar, KKM datang compound student RM1500 kena bayar dlam masa 2 minggu.

Taniah @KKMPutrajaya !!! Kes Neelofa tak settle, menteri sendiri pun kesana sini 🥺❤️

KKM datang semalam ke KMPK, Ahad (18 April 2021) atas sebab kes keracunan makanan di salah satu cafe di dalam kolej.

Keesokan hari iaitu harini, Isnin (19 April 2021) KKM masih turun ke kolej walaupun cafe yg terlibat dengan keracunan makanan tu dah dapat notis untuk tutup premis selama 2 hari.

Beberapa pegawai KKM berada di kawasan cafe sekitar 3:30 pm sehingga 5:00 pm. kebanyakan student habis kelas jam 4:00 pm, dari kelas ke blok kediaman siswa atau ke cafe untuk beli makanan berbuka puasa.

Salah seorang rakan saya baru balik dari kelas pakai mask, berjalan dri blok akademik ke cafe. disebabkan cuaca panas dan pakai mask semasa turun tangga ke cafe. dia tarik mask ke bawah sbb tak cukup nafas (sesak nafas).

tiba tiba, salah seorang pegawai KKM panggil dia. Takde warning, takde peringatan dan tak tanya. Terus mintak Nama, Ic dan alamat rumah

Kena kompaun RM1.5k, kena bayar dalam masa 2 minggu di Pejabat Kesihatan Kampar kalau tidak proceed ke Mahkamah.

Ramai lagi pelajar yang kena kompaun, tanpa sebarang amaran / peringatan. laju diminta Nama dan Ic untuk tulis atas kertas saman.

Student matrikulasi hampir 5 bulan dikuarantin dalam kolej sendiri. outing tidak dibenarkan, jumpa ibu bapa di depan pagar utama Matrik sahaja. Pembelajaran dalam kelas bersama pensyarah pun jaga SOP.

Iya saya faham pensyarah dan penjual di cafe tu orang luar yang datang masuk kedalam kawasan kolej dan kami sebagai student perlu ambik langkah berjaga dan titik beratkan SOP pada masa pandemik sebegini.

Disaman RM1.5K? RM1.5K tu nilai yang besar bagi kami student. elaun bulanan pun RM250, nak cari RM1.5K sebagai student sangat susah.

Dimanakah keadilan? Tiada peringatan atau amaran dikeluarkan kepada pelajar. Terus laju saja surat saman dikeluarkan kepada pelajar.

Golongan kayangan” dibuka dahulu kertas siasatan sebelum disaman. Rakyat Marhaen dan pelajar laju sahaja disaman tanpa ragu ragu

MANA KEADILAN NYA?

lemme throwback about this :))

Perkara saman itu, kami sebagai student ambik pengajaran untuk perkara yang telah terjadi harini dan masa akan datang

Hanya yg dibincangkan sekarang ini ialah kompaun sebanyak RM1.5K dalam tempoh dua minggu.

Student kami ni korek duit mana nak bayar saman.

Minimum wage Malaysia pun RM900 – RM1200.

student ?

Sumber: @ainurjannxh