Juruterbang helikopter hilang sah ditemui mati di lokasi kejadian – Ketua Polis Perak

Juruterbang helikopter hilang sah ditemui mati di lokasi kejadian – Ketua Polis Perak

 

Juruterbang helikopter yang terputus hubungan dengan Pusat Kawalan Trafik Udara KL di Bidor semalam ditemui maut di lokasi kejadian, kata Ketua Polis Perak, Datuk Mohd Yusri Hassan Basri.

Mohd Yusri berkata, mangsa Tsz Kin Richard Chan, 58, adalah warganegara Hong Kong.

“Kami menerima maklumat daripada CAAM memaklumkan helikopter TUDM menemui lokasi nahas pada jam 9.35 pagi.

“Mangsa dikeluarkan oleh TUDM dan dibawa ke SMK Anderson Ipoh. Mangsa kemudian dibawa dengan ambulans ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB).

“Krew TUDM memaklumkan mangsa dipercayai meninggal dunia di lokasi nahas,” katanya pada sidang media di Balai Polis Bidor, hari ini.

Beliau berkata, helikopter dipercayai terhempas, bagaimanapun kawasan di mana pesawat berkenaan dijumpai tiada kesan letupan atau kebakaran.

“Juruterbang ditemui di tempat duduk helikopter berkenaan. Mangsa akan dibedah siasat di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) Ipoh bagi mengetahui punca kematian,” katanya.

Terdahulu, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong menerusi Facebook berkata beliau dimaklumkan oleh CAAM bahawa juruterbang helikopter yang terputus hubungan dengan Pusat Kawalan Trafik Udara Kuala Lumpur semalam ditemui selamat di lokasi nahas sekitar Bidor jam 8.20 pagi ini.

“Setinggi penghargaan diucapkan kepada pasukan TUDM, PDRM, Jabatan Bomba dan Penyelamat serta semua yang terbabit dalam SAR ini,” katanya.

Katanya, ketika ini, pasukan penyelamat sedang berusaha untuk membawa juruterbang ke Hospital Ipoh.

Ketua Polis Daerah Tapah, Superintendan Wan Azharuddin Wan Ismail, pula berkata operasi mencari dan menyelamat (SAR) helikopter berkenaan dipecahkan kepada dua sektor di Hutan Simpan Chikus dan Kampung Kenangan.

Katanya, operasi disambung semula sejak jam 8 pagi dilakukan di kawasan Hutan Simpan Chikus dan Kampung Kenangan.

“Operasi SAR dilakukan dengan menumpukan pencarian di lima kilometer radius dari titik terakhir helikopter dikesan selepas terputus hubungan daripada Pusat Kawalan Trafik Udara Kuala Lumpur (KLATCC).

“Kita akan memberi tumpuan kepada lokasi terakhir juruterbang berkenaan terputus hubungan di sekitar Hutan Simpan Chikus dan Kampung Kenangan,” katanya kepada media di Balai Polis Bidor sini, pagi ini.

Wan Azharuddin berkata, keseluruhan sebanyak 10 anggota dan 197 anggota daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Pasukan Gerakan Am (PGA) Bidor, Jabatan Perhutanan, SMART Team.

“Selain itu, operasi pencarian turut disertai unit dron, Pasukan Sukan Udara, Kelab Paramotor Sitiawan. Operasi pencarian turut dibantu satu helikopter daripada unit udara PDRM,” katanya.

Semalam, media melaporkan, sebuah helikopter jenis Eurocopter dan juruterbangnya dilaporkan hilang selepas terputus hubungan dengan Pusat Kawalan Trafik Udara Kuala Lumpur (KLATCC) pada jam 12.16 tengah hari tadi.

Helikopter milik syarikat swasta itu berlepas dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS), Subang pada jam 11.37 pagi dengan seorang juruterbang.

Helikopter berkenaan dijadualkan mendarat di Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah Ipoh pada jam 12.37 tengah hari tetapi dilaporkan hilang dan terputus hubungan dengan Pusat Kawalan Trafik Udara Kuala Lumpur pada jam 12.16 tengah hari.