Jualan tak habis, peniaga bazar Ramadan digalakkan sertai program selamatkan makanan

Jualan tak habis, peniaga bazar Ramadan digalakkan sertai program selamatkan makanan

 

Apabila ramai yang meniaga lauk pauk dan air, maka kemungkinan untuk makanan tidak habis dijual adalah tinggi.

Jadi untuk mengelak makanan dibazirkan atau diguna semula di kemudian hari maka tidak salah bersedekah daripada membuangnya.

Menurut Harian Metro, kerajaan negeri meminta penganjur bazar Ramadan untuk mengadakan program selamatkan makanan yang tidak habis dijual sepanjang bulan puasa ini.

Exco Pembangunan Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Pengangkutan Negeri Sembilan, J Arul Kumar memaklumka data kempen yang dilaksanakan menunjukkan peningkatan lebih makanan setiap tahun.

Makanan tersebut disarankan dikumpul dan disumbang ke masjid, surau, rumah anak yatim dan rumah perlindungan yang memerlukan.

Tambah beliau, tujuh bazar Ramadan di Negeri Sembilan dipilih untuk menjayakan Program Mysavefood.

Program ini adalah kerjasama Majlis Bandaraya Seremban (MBS), SWM Environment dan beberapa badan bukan kerajaan (NGO).

“Sebanyak 2.6 tan makanan dan 1.9 tan minuman dikumpulkan sepanjang pelaksanaan program yang seumpama ini pada 2023 dengan kerjasama sukarelawan NGO.

“Pada 2022 sebanyak 1.1 tan dan pada 2023 pula meningkat kepada 4.5 tan. Ini ekoran peningkatan jumlah peniaga dan tapak bazar Ramadan baharu,” katanya seperti dipetik Harian Metro.

Walaupun hanya dilaksanakan di tujuh bazar Ramadan terpilih, Arul Kumar berharap bazar lain turut serta usaha murni tersebut.

“Saya menyeru kepada penganjur bazar lain supaya melaksanakan program ini di bazar masing-masing sehingga tamat Ramadan.

“Sebelum makanan menjadi lebihan yang tidak boleh dimakan, elemen 3R (reduse, reuse dan recycle) perlu dijadikan rutin seharian bagi mengurangkan janaan sisa makanan,” katanya.