“Itu bukan saya, saya tak buat kerja macam tu” – Umur baru 24, Sarah Suhairi terkejut didakwa jadi ‘sugar mummy’

“Itu bukan saya, saya tak buat kerja macam tu” – Umur baru 24, Sarah Suhairi terkejut didakwa jadi ‘sugar mummy’

 

“Itu bukan saya. Saya tak buat kerja-kerja macam tu,” tegas penyanyi Sarah Suhairi selepas mengetahui ada individu yang menggunakan gambarnya dan mengaku dirinya seorang ‘sugar mommy’.

Menurut Sarah, dia menyedari perkara itu apabila pihak syarikat pengurusannya, Rusa Music memaklumkan ada individu mengaku ditipu olehnya.

“Saya dapat tahu ada orang guna gambar saya tak pasti untuk Telegram or Dating Apps ke apa tapi dia gelar diri dia ‘sugar mommy’. Lepastu dia scam orang dan mengaku dia seorang yang kaya.

“Saya dapat tahu ni pun daripada salah seorang pekerja dari syarikat pengurusan saya, Rusa Music sebab mangsa penipuan itu datang dan kata saya tipu dia. Muka ini ‘sugar mommy’? Selalu sugar mommy provide duit ni dia minta duit.

“Setakat ini saya tak tahu nak track dia macam mana. Apa yang saya ada hanyalah nombor telefon dia. Kalau kata perkara sebegini terjadi lagi, saya akan ambil tindakan untuk selesaikan masalah itu,” katanya.

Dalam pada itu, Sarah menyatakan dia berjaya mendapatkan nama sebenar pemilik nombor telefon yang menyamar menjadi dirinya itu.

Namun, Sarah menegaskan dia akan mengambil tindakan sewajarnya kerana bimbang sekiranya reputasinya akan terkesan dek kerana isu penipuan ini.

“Saya pun tak tahu nak track orang tu macam mana. Tapi nama dia Asim Binit, obviously, not me. Lately ni pun ada orang yang DM benda bukan-bukan. Sebelum ini, perkara itu pernah terjadi tapi tak pernah sampai catfish.

“Sejujurnya saya tak selesa sebab saya bekerja berjumpa orang. Perkara ini secara tak langsung merosakkan reputasi saya dan orang beranggapan buruk kepada saya.

“Tapi sekiranya ada apa-apa perkara yang berlaku diluar jangkaan, saya akan ambil tindakan,” jelasnya.

Sarah bagaimana pun menyatakan pihak pengurusannya ada mencadangkan untuk meletakkan ‘watermark’ di setiap fotonya.

Malah, dia juga berharap agar mangsa penipuan tersebut turut mengambil tindakan segera dengan bantuan pihak berkuasa.

“Mula-mula dia cadangkan saya buat watermark tapi saya pun tak tahu nak buat apa. Bila ada kes macam ni saya bimbang kalau orang yang ditipu tu datang kepada saya kata saya yang tipu. Tapi macam leceh dan macam fanpage pula.

“Saya harap mangsa itu buat laporan polis dan jejak setiap transaksi yang dilakukan. Saya harap dia boleh dapatkan duit dengan cara yang betul sebab kita tahu perkara ini memerlukan proses yang lama.

“Saya juga harap kepada sesiapa yang terjumpa individu yang menggunakan muka saya, itu bukan saya. Saya tak buat kerja-kerja macam tu,” ujarnya.