Ini 4 teknik rahsia isi minyak yang mungkin ramai tak tahu

Ini 4 teknik rahsia isi minyak yang mungkin ramai tak tahu

 

Eh, kalau nak isi minyak pun kena ada tekniknya ke? Selalunya kita akan isi minyak kalau minyak dah menyala kan? Haa perkongsian kali ni mungkin bakal menambah lagi ilmu pengetahuan korang tentang ‘rahsia mengisi minyak yang mungkin ramai tak tahu.’

Kalau korang nak tahu, 4 teknik rahsia isi minyak ni sebenarnya boleh menjimatkan minyak tau! Jadi, lepas ni kalau korang nak isi minyak, pastikan korang aplikasikan setiap cara yang dikongsi ini. Memang berguna!

1. Isi minyak di waktu awal pagi atau di waktu suhu sejuk

Kapasiti minyak petrol lebih banyak pada waktu sejuk berbanding waktu panas di siang hari yang mana ianya mempunyai wap yang berlebihan. Jika anda mengisi minyak di waktu tengah hari, akan kelihatan wap petrol keluar dari tangki minyak anda.

2. Isi minyak dengan perlahan-lahan

Cara ini adalah supaya cecair petrol dapat masuk sepenuhnya ke dalam tangki dan mengurangkan fenomena wap petrol meruap bebas akan membazirkan minyak anda. Kawal picu dengan menarik secara separuh penuh. Ini dapat mengurangkan wap keluar bersama-sama petrol.

3. Isi minyak semasa tangki separuh penuh

Ini kerana semakin banyak baki minyak dalam tangki semakin kurang kapasiti ruang udara yang dipenuhi wap sekaligus anda akan dapat lebih petrol dalam tangki yang lebih optimum.

4. Isi minyak petrol ikut liter

Amalkan pengisian minyak dalam lliter, bukannya ringgit.

Contoh:
Pergi ke kaunter, cakap nak isi 20 liter. pastu bayar RM46. ini lebih baik daripada isi RM40, kerana jumlah minyak yang masuk adalah 15.7894737 liter. Sedangkan nozzle hanya menyukat sehingga 2 tempat perpuluhan sahaja.

p/s : Jangan lupa untuk matikan enjin kereta dan elakkan penggunaan handphone semasa mengisi minyak serta jangan lupa kunci kereta semasa mengisi minyak untuk mengelakkan kes kecurian yang sering berlaku di stesen minyak.