Gimik sambutan Maal Hijrah bawa robot Transformers dipersoal, JAKIM tampil beri penjelasan

Gimik sambutan Maal Hijrah bawa robot Transformers dipersoal, JAKIM tampil beri penjelasan

 

Sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan 1446H/2024M yang berlangsung pada Ahad lalu telah mencetuskan pelbagai reaksi orang ramai di media sosial.

Rata-rata netizen mempersoalkan persembahan gimik yang dibawa terutama kaitannya dengan watak robot filem sains fiksyen Transformers.

Menerusi perkongsian video persembahan yang dimuat naik semula di media sosial, memaparkan kemunculan dua robot transformers dan beberapa penari latar.

@nurfalestina

Sambutan Maal Hijrah 1446H#malaysiakini #1446hijriah #fypdongggggggg mcm pelik tahun ni

♬ bunyi asal – نور فلستينا – نور فلستينا

Susulan itu, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menerusi kenyataan yang dimuat naik di Facebook menjelaskan persembahan khas tersebut memberi penekanan mengenai Tafsir Ilmi Kejadian Langit & Bumi.

Katanya, ia membawa maksud tafsir yang membincangkan tentang perkara-perkara saintifik dan ilmiah di dalam metafora ayat-ayat al-Quran.

“Al-Quran mendorong umat Islam untuk banyak mengkaji dan hal ini banyak berkait dengan penerokaan ilmu terutama dalam bidang sains tambahan pula kita berada di zaman revolusi 4.0 @ IR4.0, dengan ledakan automasi, digital dan fizikal siber kini menguasai manusia.

“Sains telah banyak memberikan sumbangan bermakna kepada peradaban manusia. Sudah tentu umat Islam merupakan peledak kepada ilmu sains moden yang berkembang hingga ke hari ini,” ujarnya.

Mengenai penari latar pula, Jakim menyatakan pergerakan tari yang dipersembahkan pula mengambil pengaruh daripada seni mempertahankan diri seperti silat.