Geli tengok cacing dalam bilik air, boleh guna 6 cara ini untuk hapuskannya

Geli tengok cacing dalam bilik air, boleh guna 6 cara ini untuk hapuskannya

 

Lantai bilik air dah cuci tapi entah dari mana datang, cacing tetap ada. Cacing kecil merah ini selalunya didapati di celah-celah lantai mozek atau jubin bilik air.

Memang tak mendatangkan kecederaan tapi agak geli dan rasa kotor bila melihatnya. Untuk menyelesaikan masalah ini ada beberapa cara yang boleh dilakukan. Mudah saja.

1. Guna garam

Ambil saja garam di dapur kemudian taburkan pada lantai bilik air dan lubang bilik air. Tapi kena buat kerap. Boleh juga bancuh dengan air panas dan curahkan ke seluruh tandas.

Simpan sikit air garam itu dan masukkan dalam botol spray. Kemudian sembur ke dinding bilik air. Buat setiap malam atau seminggu sekali, ikut pada kekerapan cacing itu datang.

2. Guna peluntur 

Boleh juga gunakan cecair peluntur. Memang berkesan tapi hati-hati menggunakannya kena kandungan kimianya kuat. Boleh buat mata pedih.

Caranya siram seluruh bilik air dengan air biasa dulu dan kemudian spray bancuhan peluntur ini pada lantai dan dinding.

3. Guna cuka

Selain guna garam atau peluntur, boleh juga cuba guna cuka untuk hilangkan cacing di bilik air.  Caranya sama, semburkan atau curahkan cuka pada lantai dan dinding.

Geli Tengok Cacing Dalam Bilik Air, Boleh Guna 6 Cara Ini  Untuk Hapuskannya

4. Grout cleaner

Pencuci lantai jenis ini memang berkesan dan boleh hilangkan kotoran di celahan lantai dengan efektif berbanding pencuci lantai biasa. Selain membersih kotoran ia juga boleh menghapuskan cacing yang melekat di celah lantai.

5. Tutup lubang & celahan mozek atau jubin

Memandangkan cacing ini selalu berada di celah mozek atau jubin boleh juga menutup ruang ini dengan cara grout iaitu menutupnya menggunakan simen putih.

Ada dijual di kedai hardware atau beli secara online sama ada dalam bentuk bancuh sendiri atau dalam botol yang sedia digunakan terus.

Geli Tengok Cacing Dalam Bilik Air, Boleh Guna 6 Cara Ini  Untuk Hapuskannya

6. Cat epoxy

Satu lagi cara adalah dengan cat epoxy. Cara ini bukan saja boleh elakkan kehadiran cacing tapi menutup semua lubang atau kebocoran lantai bilik air. Sambil itu boleh cantikkan lantai bilik air juga.

Selamat mencuba.