“Gaji tak sampai RM3k” – Enam tahun kerja di kedai fotostat, rupanya lelaki ini lulusan PhD

“Gaji tak sampai RM3k” – Enam tahun kerja di kedai fotostat, rupanya lelaki ini lulusan PhD

 

Seorang lelaki telah berkongsi kisah menyayat hati mengenai rakannya yang sukar mencari pekerjaan dalam bidangnya walaupun memiliki PhD dalam Kejuruteraan.

Kisah ini telah menarik perhatian ramai di media sosial selepas dikongsikan di Facebook baru-baru ini.

Rakan tersebut, yang menamatkan pengajiannya pada tahun 2018, telah bekerja di sebuah kedai fotokopi selama enam tahun dan hanya memperoleh pendapatan sekitar RM3000 sebulan.

“Dia bekerja untuk orang lain, bukan perniagaan sendiri. Dia telah berada di kedai fotokopi itu selama enam tahun sekarang,” tulis lelaki itu di Facebook.

Lelaki itu juga menjelaskan bahawa rakannya telah menghadiri banyak temu duga tetapi belum menerima sebarang tawaran pekerjaan yang sesuai dengan kelayakan PhDnya.

“Dia kata dia tak terima sebarang tawaran kerja yang sesuai dengan kelayakan PhDnya. Dia telah pergi temu duga. Saya baru tahu tentang keadaannya,” tulisnya lagi, sambil menyebut bahawa dia menyangka rakannya bekerja sebagai pensyarah.

Menggambarkan rakannya sebagai seorang pendiam yang berhati-hati dalam bercakap, lelaki itu menyoroti cabaran peribadi yang dihadapi rakannya dalam interaksi sosial.

Walaupun dengan cabaran ini, mereka baru-baru ini bertemu untuk mengemaskini nombor telefon rakannya dalam sistem Public Mutual.

“Dia dulu melabur tunai, dan sekarang wang itu telah berganda. Jadi, dia mahu menambah pelaburannya,” catat lelaki itu.

Menariknya, data kewangan rakannya menunjukkan tiada pinjaman rumah, pinjaman kereta, atau pinjaman peribadi, yang menunjukkan kehidupan bebas hutang.

“Pada mulanya, saya rasa kasihan kepadanya. Tetapi kemudian saya rasa kasihan kepada diri saya sendiri. Lebih baik dia tiada hutang langsung. Hidup dengan tenang tanpa hutang,” refleksi lelaki itu.