“First time ni dulu takde berani langgar” – Netizen puji DBKL robohkan gerai warga asing di pasar Chow Kit

“First time ni dulu takde berani langgar” – Netizen puji DBKL robohkan gerai warga asing di pasar Chow Kit

 

Tak dinafikan, masih ada lagi lokasi yang menjadi tumpuan koloni warga asing berniaga tanpa lesen sah di sekitar Kuala Lumpur.

Baru-baru ini, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah bertindak merobohkan gerai di Jalan Lorong Muhibbah berhampiran Pasar Chow Kit.

Sebuah video yang dimuat naik oleh seorang pengguna X, memperlihatkan suasana di sekitar Pasar Chow Kit selepas proses pembersihan dilakukan.

Lokasi pasar itu difahamkan turut menjadi tumpuan peniaga dan penjaja warga asing khususnya dari Indonesia.

 

Tindakan pihak penguatkuasa ini juga turut mendapat pujian daripada netizen, rata-rata kagum dengan usaha yang dibuat dalam memastikan kawasan tersebut bebas daripada peniaga warga asing.

Malah, netizen turut memuji kecekapan menteri berkaitan iaitu Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Wilayah Persekutuan), Dr Zaliha Mustafa dalam melaksanakan tanggungjawabnya.

Melihat lokasi terbabit dibersihkan, netizen berasa lega apabila kawasan itu sudah menjadi lapang dan tidak sesak seperti dulu.

Screenshot 2024 04 26 171414

Screenshot 2024 04 26 171429

Screenshot 2024 04 26 171441

Menurut sumber, DBKL menjelaskan operasi roboh gerai Lorong Muhibbah dibuat bagi membina laluan masuk ke tapak projek pembangunan baharu Chow Kit Fasa Tiga.

Difahamkan, kesemua 66 penjaja terbabit sudah menerima notis dan ditawarkan penempatan baharu iaitu di Kompleks Jalan Raja Bot, Chow Kit.