“Dos penggalak sebagai persiapan Aildilfitri” – Skrip yang sama berulang, netizen bidas Dr Noor Hisham

“Dos penggalak sebagai persiapan Aildilfitri” – Skrip yang sama berulang, netizen bidas Dr Noor Hisham

 

Orang ramai disarankan untuk mendapatkan dos penggalak vaksin Covid-19 sebagai perlindungan diri dan keluarga.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, langkah tersebut sebagai satu daripada usaha bagi umat Islam menyambut Hari Raya Aidilfitri akan datang.

“Sila dapatkan dos penggalak vaksin Covid-19 untuk perlindungan diri dan keluarga. Ia sebagai satu usaha bersama kesiapsiagaan menyambut Hari Raya nanti, Insya-Allah,” menerusi ciapannya di Twitter.

Pelaksanaan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) sejak 24 Februari tahun lalu, menyaksikan Malaysia memberi kelulusan bersyarat bagi penggunaan ketika bencana, membabitkan tiga jenis vaksin, iaitu Pfizer, Sinovac dan AstraZeneca.

Mesyuarat Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) ke-359 pada 15 Jun tahun lalu, pula memperuntukkan kelulusan sama kepada CanSino dan Johnson & Johnson (J&J), masing-masing jenis satu dos suntikan lengkap.

Vaksin J&J yang mendapat ‘lampu hijau’ pada 15 Jun lalu diperoleh Kerajaan Malaysia melalui pelan peruntukan vaksin Covid-19 global, COVAX dan berdasarkan kelulusan penggunaan kecemasan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Secara perbandingan, vaksin J&J atau Janssen yang diluluskan tempoh hari adalah menerusi perolehan daripada pengilang di Belgium.

Pada masa sama, Noor Hisham memaklumkan setiap vaksin mempunyai kesan sampingan seperti kesakitan otot, demam atau sakit kepala.

Namun, keadaan tersebut bukanlah satu petanda yang buruk.

“Sedikit ketidakselesaan untuk hasil yang lebih baik, Insya-Allah,” katanya.

Kementerian Kesihatan (KKM) melaporkan 19 kes kematian akibat Covid-19 sehingga 7.48 pagi tadi dengan menjadikan jumlah keseluruhan kematian berpunca daripada pandemik itu meningkat kepada 31,781 orang.

Daripada jumlah itu, 31.6 peratus atau enam pesakit meninggal dunia sebelum dibawa ke hospital.