Doktor perjelas sebab tak boleh bersalin ‘Czer’ lebih dari 3 kali

Doktor perjelas sebab tak boleh bersalin ‘Czer’ lebih dari 3 kali

 

Baru-baru ini, tular kisah sedih apabila seorang ibu muda meninggal dunia ketika melahirkan anak yang ke-11.

Difahamkan, punca kematian akibat komplikasi plasenta tahap (stage) 4 dan ini merupakan pembedahan caesarean atau caesar kali kelapan.

Tak pernah lagi jumpa kes sama

@drwanshare

Komplikasi mengandung secara operation ( Cser ) yang ramai tak paham…#dr1share #tiktokguru #doktor #shouldbeme

♬ original sound – DR1 SHARE – DR1 SHARE

Kes menyayat hati ini menarik perhatian seorang pegawai kesihatan untuk mengulas lebih lanjut supaya difahami.

Menurut individu yang dikenali sebagai Dr Wan, pembedahan caesar hanya boleh dilakukan sebanyak tiga kali dan itu yang dipelajari ketika bergelar pelajar perubatan.

Jelasnya, pembedahan caesar yang dilakukan lebih daripada tiga kali boleh meningkatkan risiko terhadap ibu dan anak dalam kandungan.

Besar pengorbanan ibu melahirkan zuriat. Semua ada risiko.. Risiko melibatkan nyawa! Meninggal dunia ketika bersalin itu adalah syahid.

Beliau mempunyai 11 orang anak di mana lapan dilahirkan secara caesar. Hampa bayangkan lapan kali kena caesar. Yang saya belajar waktu medical student hanya tiga kali caesar berturut-turut dibenarkan.

Selepas itu, dah tak boleh nak beranak tak kisah secara normal atau caesar. Doktor marah bersebab. Sebabnya kalau caesar lebih daripada tiga kali boleh meningkatkan risiko terhadap ibu dan anak dalam kandungan. Dalam kes ini, lapan kali caesar, saya tak pernah jumpa lagi.

Komplikasi bersalin secara caesar

Dalam pada itu, Dr Wan turut berkongsi perbezaan wanita bersalin secara normal dengan pembedahan caesar.

Banyak kelebihan bersalin secara normal antaranya paru-paru dan kesihatan usus baby terpelihara. Selain itu, komplikasi kesihatan ibu selepas melahirkan anak kurang. Bahasa senang, nak berpantang lebih mudah, luka nak jaga pun senang.

Tetapi saya tak cakap melahirkan anak secara caesar ini salah atau bahaya. Ada segelintir kes memang terpaksa jalani pembedahan juga.

Namun, ada juga cakap potong ja kot, masa tidur. Tau tak waktu tidur itu banyak layer yang dipotong sebelum sampai ke rahim.

Ingat senang ke nak sembuh luka? Sebab itu caesar tak boleh buat banyak kali. Sekali caesar akan lemahkan otot rahim dan kehamilan seterusnya akan risiko pecah rahim.