Doa tambah isteri secara berjemaah, tindakan pegawai agama ini undang pertikaian netizen

Doa tambah isteri secara berjemaah, tindakan pegawai agama ini undang pertikaian netizen

 

Seperti ramai sedia maklum, tugas jabatan agama ditubuhkan bertujuan untuk melahirkan masyarakat Madani yang menjadikan Islam suatu cara hidup yang sempurna serta memahami dan menghayati ajaran Islam yang terkandung dalam Al-Quran dan As-Sunnah.

Selain itu, jabatan ini turut bertanggungjawab menegakkan keadilan mengikut hukum-hukum Islam dan bidangkuasa yang diperuntukkan di dalam undang-undang.

Dalam pada itu, lain ceritanya pada kali ini apabila tular sebuah perkongsian video menerusi Twitter @RajaMohdShahrim yang melihatkan seorang lelaki bersongkok yang berdoa secara berjamaah agar melimpahkan rezeki dan membolehkan menambah isteri lebih daripada seorang.

Lebih mengejutkan, dalam doa lelaki ini turut dimohonkan kepada Allah agar jabatan islam menjadi jabatan yang terbaik serta melahirkan suami yang paling ramai poligami pada jabatan tersebut.

Doa yang dilakukan secara berjemaah serta diaminkan ramai ini nyata menimbulkan pelbagai pertikaian di kalangan netizen yang pelik dengan tindakan jabatan agama untuk berdoa agar dapat berpoligami secara berjemaah dan di hadapan khalayak ramai. Berikut merupakan respon netizen terhadap isu yang berlaku.

Untuk pengetahuan, lelaki Islam yang beriman dibenarkan untuk berkahwin dengan empat isteri dengan syarat mampu berlaku adil. Dalam erti kata lain, adil yang dimaksudkan mampu berlaku adil kepada diri sendiri, isteri, anak-anak, pemberian nafkah dan juga penyediaan tempat tinggal.