Dari pagi ‘sibuk’ video call, bila tanya call siapa…lelaki kenal masa main game

Dari pagi ‘sibuk’ video call, bila tanya call siapa…lelaki kenal masa main game

Golongan penjenayah pedofilia yang kemaruk melakukan gangguan seksual terhadap kanak-kanak didapati semakin bertambah setiap tahun di negara ini. Seorang Doktor di Twitter yang dikenali sebagai Dr Ana berkongsi pengalaman tentang seorang kanak-kanak berumur 8 tahun yang sudah pandai  ‘video call’ dengan lelaki yang berumur 20 tahun yang baru dikenali.

Baru 8 tahun dah pandai

Foto: Cultura colectiva

Menurut tweet daripada Dr. Ana, seorang kanak-kanak perempuan yang berusia 8 tahun pada mulanya ditahan di wad hospital berseorangan kerana ibu bapanya bekerja. Pada mulanya doktor tersebut menyangka kanak-kanak itu sedang video call bersama ibu bapanya namun setelah ditanya rupanya seorang yang tidak dikenali.

Oh kami main games online sama-sama tadi, lepas tu dia bagi no handphone dia. Saya try la call.

Dr. Ana mula risau apabila kanak-kanak berusia 8 tahun sudah berani untuk berhubung dengan orang yang tidak dikenali.

Lelaki ke perempuan tu? Dengar suara macam perempuan. Yang perempuan tu adik dia. Tadi saya cakap dengan abang dia.

Apa yang lagi mengejutkan adalah apabila budak perempuan tersebut memberitahu bahawa lelaki yang dihubungi itu berumur 20 tahun.

Dr. Ana juga turut membincangkan tentang isu ini bersama ibu kepada budak perempuan tersebut tetapi jawapan daripada ibu tersebut agak menyedihkan apabila dia menjawab yang anaknya tidak mahu mendengar kata.

Terpinga-pinga saya dengar jawapan tu, Sebab anak baru 8tahun bukan 18tahun

Tambah beliau, ibu bapa sepatutnya membimbing anak-anak sendiri dan ajar benda yang baik dan buruk supaya isu seperti ini tidak terus berleluasa.

Punca kepada isu seperti ini

Sumber: OB, Twitter @anayasminazmi