Dapat mentua baik, itu rezeki paling mahal seumur hidup, bukan semua orang dapat rasa

Dapat mentua baik, itu rezeki paling mahal seumur hidup, bukan semua orang dapat rasa

 

Tak semua dapat mentua baik bila berumah tangga, itu satu rezeki besar jika anda ditakdirkan merasai kasih sayang orang tua belah pasangan.

Yang mampu layan anda macam anak sendiri dan boleh memahami keadaan anda anak beranak dalam apa jua situasi pun.

Hakikatnya, sebuah perkahwinan yang bahagia bukan hanya berdasarkan kepada hubungan pasangan suami isteri yang baik tetapi juga hubungan dengan mertua.

Menarik dengan perkongsian puan Firda Ashaary yang mengakui kenyataan bahawa memiliki mertua yang baik adalah rezeki.

Coretannya mengenai ibu mertuanya meraih perhatian ramai. Malah ia menjadi inspirasi buat wargamaya yang turut mendoakan mempunyai mertua begitu.

“Dapat mak mertua yang baik adalah rezeki. Bukan semua orang dapat rasa.”

Aku baru terbaca kat wall sorang cikgu yang agak glemer tadi. Suka pulak nak tulis juga tentang topik ni.

Katanya, “Dapat Mak Mertua yang baik juga adalah satu rezeki. Bukan semua orang dapat rasa.”

Aku setuju dengan cikgu ni. Bukan semua orang dapat rasa nikmat rezeki yang satu ni.
Dulu aku selalu berdoa semoga Allah temukanlah aku dengan seorang lagi mak yang aku boleh bercerita, berkongsi rasa, menumpang kasih dan sayang anak-anak aku macam darah daging sendiri. Yang aku tak kekok bila berdua dengan dia.

Awal perkenalan aku dengan Encik Suami, aku dah tanya dia. Mak dia agaknya boleh ke terima aku? Aku tau dia anak kesayangan. Sebab tu aku tanya.

Kalau rasa Mak dia tak boleh terima, we better stop earlier aku kata. Aku pesan suruh bagitau aku awal-awal. Aku terima dengan hati terbuka. Kononnya. Walau kompom menangis 7hari 7malam. Dah lah aku dah mula sayang dia tapi mana boleh tunjuk sedih depan dia.

Dulu aku memang seorang yang ego. Aku tak suka orang nampak aku sedih. Aku tak suka orang dapat baca hati aku. Selagi boleh sorok, aku akan sorok. Aku cover dengan senyum. Nanti time dok sorang, baru nangis.

Back to the story, aku tamak tau. Aku nak kahwin dengan anaknya tapi mak dia pun aku nak juga. Aku takmau sorang sahaja tapi aku nak kedua-duanya. Sebab tu awal lagi aku dah tanya.

Aku dah pernah ada pengalaman mak mertua tak redho ni, kucar kacir lah hidup rumah tangga nanti. Aku serik dah. Aku belajar dari pengalaman lalu. Jadi aku lebih berhati-hati.

Alhamdulillah, akhirnya Allah makbulkan impian dan doa aku. Dia kirimkan aku seorang mak mertua yang penyayang, lemah lembut dan mudah bawa berbincang. Sayang anak-anak aku macam cucu sendiri. Tiada berbelah bagi.

Like mother like son!
Syukur. Complete set aku dapat. Aku menang jackpot besar seumur hidup aku tahun tu.
Sungguh!

Bukan setakat dapat mak mertua yang baik tapi keseluruhan “keluarga besar” mak mertua aku menerima kehadiran kami dengan baik.

Senyuman di wajah anak-anak aku dah cukup buat airmata syukur aku mengalir. Bahagia yang aku cari selama ni adalah demi senyuman di wajah mereka. Rezeki anak-anak aku dapat merasa hidup dalam keluarga besar. Hadiah terindah Allah kirimkan pada aku di akhir sebuah kisah airmata yang panjang.

Begitulah ragam dalam sebuah rumah tangga, kalau dapat menta baik, hargai dan bersyukur lah walau pasangan poket tak tebal. Sebab nak dapat mak ayah mentua yang baik ini tak mudah, ya. Bertuah jika dicampakkan dalam situasi itu.