Chepor alami banjir terburuk, air cecah 1.5 meter

Chepor alami banjir terburuk, air cecah 1.5 meter

BANJIR yang kawasan Chepor di Ipoh semalam disifatkan sebagai yang paling buruk dalam tempoh 11 tahun.

Penduduk Kampung Chepor Dalam, Chemor, berkata, sebelum ini memang ada berlaku banjir tetapi air hanya naik paras paha.

Namun semalam, ketinggian air mencecah sehingga 1.5 meter dalam masa 30 minit sahaja.

Memetik laporan Bernama seorang penduduk Masni Wazali, 48, yang tinggal bersama suami, Ahmad Tajri Hamzah, 64, serta dua anak perempuan, berkata air naik dengan cepat kira-kira jam 12.30 tengah malam Isnin.

Ia menyebabkan mereka sekeluarga tidak sempat menyelamatkan pelbagai barangan, termasuk perabot dan perkakas elektrik.

“Air naik sangat cepat dan begitu deras, masa itu saya belum tidur lagi, suami saya terdengar bunyi air di mangkuk tandas rumah dan bila keluar rumah, saya nampak air telah melimpahi jalan raya.

“Kami memang tak sempat nak selamatkan harta benda termasuk barangan jualan produk satu jenama kecantikan seperti alat kosmetik, haruman dan penjagaan diri, habis semua rosak akibat banjir menyebabkan kerugian lebih RM1,000,” katanya ketika ditemui Bernama di kediamannya di Chepor.

Masni berkata ketika ini, beliau sekeluarga sibuk berkemas dan membersihkan kediamannya yang dipenuhi selut banjir sehingga ada barangan yang terpaksa dibuang akibat rosak serta tidak boleh dipakai lagi.

“Memang penat kemas rumah sebab pada kejadian banjir pada 2012, habis juga barangan rumah rosak dan dibuang dan kali ini banjir lagi teruk tapi apa boleh buat, kami reda sahaja ujian dari Allah,” katanya.

Seorang lagi mangsa banjir, Tukiah Abu Yamin, 62, berkata beliau bersama enam anaknya termasuk saudara mara bergotong-royong mengemas rumah dan membuang perkakas elektrik dan perabot yang rosak.

“Mana yang boleh pakai dan dicuci seperti baju dan langsir, saya pakai lagi tetapi mana yang sudah rosak seperti barangan elektrik dan almari serta katil memang terpaksa buang sahaja.

“Kejadian berlaku semasa saya, suami, anak perempuan dan cucu sedang tidur.  Jiran di belakang rumah menjerit memberitahu air naik dan kami bergegas keluar dari rumah selamatkan diri sebab air dah mula masuk ke dalam rumah,” katanya yang bekerja sebagai petugas perkhidmatan pembersihan di Jabatan Perhutanan Negeri Perak di sini.

Sumber: Suara Merdeka