Bukan sekadar angin dalam perut, ini punca-punca gastrik dan 10 cara merawatnya

Bukan sekadar angin dalam perut, ini punca-punca gastrik dan 10 cara merawatnya

Sekiranya terlambat makan dan mengalami perut meragam, kebanyakan dari kita mungkin akan ‘menyalahkan’ angin dalam perut dan dikaitkan dengan gastrik. Namun begitu, sejauh manakah kebenaran angin dalam perut dikaitkan dengan gastrik.

Portal Hello Doktor ada berkongsikan  punca-punca gastrik dan beberapa cara untuk merawatnya. Ikuti penjelasannya di bawah:

Pernahkah anda “skip” waktu makan dan rasa perut masuk angin, kerap sendawa dan sering loya? Jika ya, ia bermakna anda mengalami masalah gastrik angin. Namun, apa sebenarnya ia dan apa cara hilangkan gastrik angin?

Gastrik Angin Itu Sebenarnya Wujud Ke?

Istilah gastrik angin selalunya merujuk kepada masalah perut berangin. Ia sebenarnya satu istilah yang kurang tepat.

Perkataan ‘gastrik’ dalam istilah perubatan didefinisikan sebagai ‘perut’. Jadi istilah tepat bagi penyakit ini adalah gastritis.

Namun, disebabkan penggunaan nama tersebut amat meluas di Malaysia, doktor turut menggunakan istilah sama bagi memudahkan pemahaman pesakit dan untuk mengelak timbul kekeliruan. 

Jadi apakah sebenarnya gastrik angin ini?

Gastrik atau gastritis merujuk kepada keradangan yang berlaku pada lapisan dalam perut. Keadaan ini berlaku apabila terjadinya penurunan pada tahap perlindungan lapisan dalam perut.

Fungsi normal perut adalah mengeluarkan asid (gastric juice) yang berfungsi mencerna makananan dan membunuh kuman mahupun bakteria yang masuk melalui mulut, ketika anda sedang makan, bernafas dan sebagainya.

Disebabkan tahap keasidan dalam perut tinggi, terdapat satu mekanisme terbentuk yang dirujuk sebagai protective mechanism.

Ia berperanan melindungi dan mencegah dinding perut daripada terhakis. Mekanisme ini akan menghasilkan sejenis lapisan cecair atau mukus yang menjadi penghalang (protective layer) kepada asid daripada mengenai dinding perut.

Jadi seandainya anda mengalami masalah gastrik angin, ia bermakna, berlaku atau terdapat sesuatu yang telah mengganggu penghasilan lapisan ini. 

Jenis-jenis gastrik angin

Terdapat 3 jenis gastrik yang boleh berlaku, iaitu:

 • Gastritis ringan: Terdapat keradangan atau pembengkakan yang disebabkan iritasi pada bahagian lapiasan perut yang bersentuhan dengan makanan.

4 Faktor Penyebab Gastrik Angin Yang Anda Wajib Tahu

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan gastrik angin. Ia melibatkan sesuatu yang mengakibatkan gangguan pada penghasilan mukus di dalam perut sehingga mewujudkan keradangan.

Antaranya seperti –

Punca gastrik angin #1 Jangkitan bakteria ‘Helicobacter pylori

Bakteria ini boleh menjangkiti manusia melalui pengambilan makanan yang tercemar. Bakteria ini akan bergerak masuk ke lapisan mukus yang melindungi dinding perut.

Apabila berjaya melepasi lapisan ini, bakteria H.pylori akan bersarang dan mengeluarkan bahan kimia yang boleh menghakis lapisan perlindungan dalam perut, lalu mengakibatkan rasa pedih dan sakit pada perut.

Punca gastrik angin #2 Pengambilan ubat tahan sakit NSAIDs

NSAIDs adalah Non-steroidal Anti-inflammatory Drugs. Ia ubat tahan sakit yang sering diberi doktor.

Ubat ini untuk individu dengan masalah sakit sendi (keradangan) atau sakit otot kerana ia berfungsi menghalang pembentukan prostaglandin yang mengakibatkan rasa sakit dalam badan.

Tapi dalam masa sama, bahan kimia prostaglandin diperlukan untuk penghasilan mukus. 

Pengambilan ubat ini menyebabkan penghasilan mukus berkurang kerana prostaglandin tak cukup menampung keperluan dalam proses penghasilan mukus.

Keadaan ini akan mengakibatkan asid perut menghakis dinding perut.

Kenapa gastrik angin terjadi #3 Tahap tekanan yang tinggi pada badan

Gastrik angin juga boleh berlaku apabila tahap tekanan yang tinggi membebani badan.

Antara penyebab tekanan ini seperti pembedahan major disebabkan masalah kesihatan lain, atau sebarang kecederaan teruk yang boleh merangsang penghasilan asid yang tinggi dalam perut. 

Pengambilan alkohol berlebihan

Minuman beralkohol dipercayai mampu mendatangkan kerengsaan dan mengikis lapisan perut, sekali gus menyebabkan ia terdedah kepada asid.

Antara punca lain kenapa gastritis boleh berlaku adalah kerana:

 • Tindak balas dengan makanan atau ubat
 • Tindak balas dengan bahan kimia
 • Merokok
 • Peningkatan usia

6 Simptom Gastrik Angin Yang Selalu Terjadi

Terdapat beberapa simptom petanda anda ada masalah gastritis.

Antara simptom yang boleh berlaku adalah:

 • Senak perut (ketidakhadaman)

Senak perut adalah rasa sakit perut pada bahagian atas perut. Senak perut biasanya berlaku kerana ketidakhadaman.

Biasanya masalah ini berlaku selepas anda makan atau minum. Ia disebabkan asid yang memecahkan lapisan pelindung dinding perut yang membawa kepada kerengsaan dan kesakitan.

 • Pedih ulu hati

Pedih ulu hati terjadi apabila kandungan asid dalam perut masuk semula ke dalam saluran pemakanan (esofagus) bersama-sama makanan yang dihadam.

Anda akan rasa sakit pada bahagian dada atau tekak seperti terbakar. Selalunya terjadi selepas makan berat. 

Jika pedih ulu hati sering terjadi, ia mungkin tanda masalah Gastro Esophageal Reflux Disease (GERD). Masalah refluks gastroesophageal merupakan masalah pencernaan kronik yang berlaku apabila asid perut atau kandungan perut mengalir kembali ke kerongkong anda.

 • Hilang selera makan

Masalah gastrik angin juga cenderung membuatkan anda hilang selera makan

 • Perut kembung

Perut kembung terjadi apabila perut mengeluarkan asid penghadaman secara berlebihan kerana kerosakan saraf pada bahagian dalaman dinding perut.

Akibatnya, asid berlebihan ini akan melalui usus dan bertindak balas membentuk gas atau angin dalam perut. Ia akhirnya mengakibatkan usus dalam perut menjadi tegang dan kembung. 

 • Loya dan muntah

Angin dalam perut akan membuatkan anda loya atau mual. Muntah gastrik angin biasanya berwarna jernih, kuning, atau kehijauan.

Ia mungkin mengandungi darah, bergantung pada tahap gastritis yang dihadapi. 

 • Badan berasa lemah dan lesu

Apabila anda mengalami gastrik, badan secara automatik akan sentiasa lemah dan lesu. Ini kerana anda perlu menahan sakit yang menyebabkan ketidakselesaan dan penat.

Antara simptom gastrik angin lain adalah:

 • Kerap sendawa berulang kali
 • Sering membuang angin (kentut) selepas makan
 • Najis berwarna hitam, dipercayai akibat gastritis yang kronik

3 Cara Hilangkan Gastrik Angin Yang Boleh Dicuba

Apakah cara hilangkan gastrik angin? Untuk merawat masalah gastritis, terdapat beberapa ubatan yang boleh membantu. Antaranya seperti:

Cara hilangkan gastrik angin #1 Antasid (Antacid)

Antasid berfungsi memperbaiki lapisan tambahan mukus, yang diambil 3 kali sehari sebelum makan. Ia adalah campuran bahan kimia yang mampu mengurangkan tahap keasidan perut dan boleh dibeli di farmasi.

Namun, pengambilan ubat antasid ini dikatakan akan memberikan beberapa kesan sampingan. Antara kesan sampingan yang mungkin dialami:

 1. Degupan jantung tidak sekata
 2. Keletihan melampau
 3. Sakit perut berterusan
 4. Cirit-birit berterusan
 5. Sembelit
 6. Najis bertukar warna menjadi putih

Cara hilangkan gastrik angin #2 H2-blocker 

Turut dikenali sebagai antagonis H2. Ubat ini berfungsi mengurangkan rembesan asid. Contoh ubat jenis H2-blocker adalah ranitidine.

Cara hilangkan gastrik angin #3 Proton pump inhibitor 

Perencat pam proton (PPI) bertujuan mengurangkan rembesan asid dengan lebih berkesan. Ubat PPI ini biasanya diberi pada pesakit dengan gastritis yang teruk atau ulser perut.

Antara contoh ubatan yang akan diberikan adalah lansoprazole atau pantoprazole.

Pantang Larang Gastrik Angin: 7 Langkah Pencegahan 

Tercari-cari pantang larang gastrik angin untuk tidak lagi mengalami masalah kesihatan ini? Berikut 6 langkah pencegahan dan pantang larang gastrik angin yang anda boleh buat:

 • Hindari makanan berasid, bergoreng, pedas, dan tinggi lemak, terutamanya ketika perut masih kosong. 
 • Makan dengan kerap tetapi dalam kuantiti yang kecil. Jangan skip waktu makan
 • Banyakkan minum susu (kerana susu bersifat alkali yang mengurangkan keasidan perut. Tapi, jangan minum tenusu ketika perut kosong
 • Jika gastritis terjadi kerana ubat NSAIDs, cuba bincang dengan doktor
 • Jauhi minuman beralkohol, atau pastikan jumlah yang diminum terkawal
 • Elak stress dengan amalkan kaedah deep breathing
 • Berhenti merokok

Penjagaan Kesihatan Yang Sempurna Untuk Individu Dengan Gastritis

Masalah gastrik angin atau gastritis mungkin dianggap sebagai satu masalah biasa yang kerap dialami ramai individu. Tetapi, anda tidak seharusnya menganggap ia sebagai masalah remeh. 

Jika masalah gastrik dibiarkan berlanjutan tanpa rawatan sewajarnya, terdapat risiko berlakunya pembentukan ulser dalam perut.

Sekiranya keadaan ini terjadi, rawatan perlu diberikan kerana ulser ini boleh berdarah dan membawa kepada penyakit lain seperti anemia (kurang darah merah).

Gastrik boleh dicegah melalui penjagaan pemakanan dan kesihatan yang betul. Pastikan anda menjaga aspek diet pemakanan harian anda dan elakkan jenis makanan yang berisiko menyebabkan gastritis.

Luangkan sedikit masa untuk melakukan aktiviti fizikal setiap hari, ia adalah amat digalakkan untuk dijadikan sebagai amalan setiap hari.

Ada cadangan bagaimana kami boleh bantu anda dan keluarga sepanjang pandemik ini, dalam mendapatkan info kesihatan dan memahami keadaan kesihatan? Jom bantu kami dengan menjawab survey ini sekarang!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.
Sumber: SK, Hello Doktor