Bukan main gila rogol anak tiri bawah umur 105 kali, akhirnya lelaki ini terima padah, kini dipenjara 42 tahun

Bukan main gila rogol anak tiri bawah umur 105 kali, akhirnya lelaki ini terima padah, kini dipenjara 42 tahun

 

Mahkamah Rayuan semalam, mengekalkan hukuman penjara 42 tahun yang dijatuhkan oleh Mahkamah Tinggi ke atas seorang penganggur atas kesalahan merogol anak tirinya yang masih di bawah umur sebanyak 105 kali dalam tempoh tiga tahun.

Lelaki berusia 36 tahun itu juga diperintah dikenakan sebatan rotan 24 kali.

la susulan keputusan panel tiga hakim Mahkamah Rayuan terdiri daripada Datuk Hadhariah Syed Ismail, Datuk Ahmad Zaidi Ibrahim dan Datuk Azmi Ariffin yang menolak rayuan lelaki itu terhadap hukuman penjara.

Ketika menyampaikan keputusan sebulat suara itu, Hakim Hadhariah berkata, mahkamah mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi yang menjatuhkan hukuman penjara 42 tahun dan 24 sebatan terhadap lelaki itu.

“Apa jenis bapa yang merogol anaknya sendiri atau anak tiri, (walaupun) sekali kita tidak boleh maafkan, apa lagi 105 kali,” kata Hakim Hadhariah semasa prosiding rayuan, sambil menambah kanak-kanak itu telah menderita 105 kali.

Bapa sepatutnya melindungi anak-anak mereka dan bukannya memudaratkan mereka, katanya, sambil menambah mahkamah lebih prihatin untuk melindungi kanak-kanak dan remaja perempuan.

Beliau berkata, mahkamah telah menjalankan kajian yang menunjukkan kes sedemikian semakin meningkat dan tidak yakin lelaki itu telah menyesal.

Terdahulu peguam K.A. Ramu, yang mewakili lelaki itu memberitahu mahkamah anak guamnya akan meringkuk di dalam penjara sehingga usianya 63 tahun dan memohon mahkamah agar memendekkan tempoh penjara kepada 30 tahun.

Beliau juga berkata, anak guamnya telah menyesal dan mahu kembali ke pangkuan masyarakat.

Timbalan Pendakwa Raya Dhiya Syazwani Izyan Mohd Tahir, yang menyifatkan perayu sebagai ‘seorang lelaki yang sakit’ berkata, hukuman penjara 42 tahun itu adalah wajar.

Beliau berkata, perayu melakukan kesalahan itu ketika ibu kanak-kanak tersebut berada di tempat kerja.

Pada 27 Januari 2021, Mahkamah Sesyen Klang menjatuhkan hukuman penjara 1,050 tahun terhadap lelaki itu selepas dia mengaku bersalah atas 105 pertuduhan merogol anak tirinya itu di sebuah rumah di Sungai Way, Petaling Jaya Selangor. Pada 2018, mangsa berusia 12 tahun.

Dia telah merogol mangsa sebanyak 58 kali pada 2018, 35 kali pada 2019 dan 12 kali pada 2020, menjadikan jumlah keseluruhan pertuduhan kepada 105. Mahkamah Sesyen turut memerintahkan lelaki itu diberi 24 sebatan rotan.

Pada 7 Mac tahun lalu, Mahkamah Tinggi di Klang mengurangkan hukuman penjara kepada 42 tahun dan mengekalkan hukuman 24 sebatan yang dijatuhkan oleh Mahkamah Sesyen. Dia mengemukakan rayuan di Mahkamah Rayuan. – Bernama