Buka baju dipakai beri pada gelandangan kesejukan di tepi jalan, tindakan pakcik ini sentuh hati ramai

Buka baju dipakai beri pada gelandangan kesejukan di tepi jalan, tindakan pakcik ini sentuh hati ramai

 

Video seorang pak cik buka baju dipakai dan beri kepada seorang gelandangan yang kesejukan disebabkan terkena hujan telah menyentuh hati ramai.

Menerusi posting yang dibuat oleh Afhi Affandy, dia telah berkongsi momen seorang lelaki berusia dikenali sebagai Tuan Hj Wan Alamshah yang sanggup membuka jubah yang dipakai untuk diserahkan kepada seorang gelandangan di tepi jalan.

@afhiaffandy

Semoga Allah terima Amal Kebajikan Tuan Hj Wan Alamshah MasyaAllah Tabarakallah….. Seorang yang kmk niat dari kmk orang “angkat tuboh “mbak kata urang tua…. Hidup Hj wan tok xjauh dari Amal kebajikan …. maseh ingat kata2 nya ngan kmk orang dolok…”xmampu kita kenyangkan orang ,cukup nangga orang yang kita bantu senyum…” Allahu…..Moga menjadi Asbab mengajak orang lain dalam Fastabiqul Khairat berlumba-lumba melakukan kebaikan💚 Alhamdulillah hidup kita maseh ada serba sedikit kemampuan…ada orang xmerasa tilam yang empuk,makan dgn tenang,rumah yang selesa…pakaian yang baik…. kita jak kurang bersyukur😞😞😞 Moga Allah kurniakan kita nikmat rasa syukur dgn hati yang tenang💚 #fypシ #fyp #sarawaktiktok #fyp

♬ original sound – Afhi Affandy – Afhi Affandy

Menerusi posting yang dibuat, pengguna TikTok itu mengatakan yang sikap lelaki terbabit memang menjadi contoh tauladan kepada mereka kerana sentiasa berbuat baik kepada orang lain.

Ujarnya, Tuan Hj Wan Alamshah kerap berpesan supaya sentiasa berlumba-lumba melakukan kebaikan termasuklah membuat orang lain tersenyum.

Selepas memberikan baju yang dipakai di bahagian dalam jubah tersebut kepada gelandangan berkenaan,  lelaki berkenaan telah membekalkan makanan kepada individu yang dibantu untuknya mengalas perut.

Situasi yang cukup ringkas itu sememangnya menyentuh hati ramai dan memberikan maklum balas yang positif selepas ia dikongsikan di media sosial.

Rata-rata warganet begitu terharu dengan sikap pak cik tersebut dan memuji tindakan mulianya terhadap gelandangan berkenaan.

Mereka juga mendoakan agar pak cik tersebut terus dimurahkan rezeki dan segala urusannya dipermudah memandangkan sikapnya yang begitu baik tanpa mengira pangkat ataupun kedudukan.