“Bonet boleh isi banyak peket gula, enjin tak rosak” – Individu ambil kesempatan promosi kereta Proton Saga guna sindiran isu enjin Perodua Bezza dimasuki gula

“Bonet boleh isi banyak peket gula, enjin tak rosak” – Individu ambil kesempatan promosi kereta Proton Saga guna sindiran isu enjin Perodua Bezza dimasuki gula

 

Tular beberapa hari lalu mengenai seorang wanita yang meluahkan rasa kesal kerana permintaan untuk menukar kereta yang baru dibelinya akibat masalah enjin tidak mendapat perhatian sewajarnya daripada pihak Perodua.

Wanita berkenaan menulis panjang lebar kronologi permasalahan yang dihadapi kereta yang baru sahaja dibelinya itu sehingga mendapat tumpuan dan pendedahan ramai pihak di media sosial.

Bukan itu sahaja, pihak Perodua juga dilihat ada memberi kenyataan balas dan menafikan bahawa pihak mereka mengabaikan permintaan pelanggan mereka itu.

Namun begitu, ada pihak dilihat mengambil kesempatan di atas penularan isu tersebut di mana seorang penjual kereta Proton membuat hantaran satira bagi mempromosikan jualannya.

Bonet boleh isi banyak peket gula, enjin tak rosak

Individu itu dilihat mengiklankan kereta jenama Proton Saga dengan gambaran boot kereta yang luas dan mampu memuatkan peket gula dengan kuantiti yang banyak.

Tak perlu susah-susah nak letak gula di enjin sampai rosak sedangkan ‘boot’ kereta-kan luas. *Malas nak kira berapa banyak gula boleh letak dalam ‘boot’ saga. Yang pasti lebih dari 1 dan enjin tidak akan rosak.

proton

Meskipun kelihatan lucu, namun hantaran promosi tersebut menerima kecaman daripada warga maya pula!

Dua kali lima

Kata netizen, kedua-dua jenama berkenaan mempunyai kelemahan dan kelebihan masing-masing dan ramai tampil menyenaraikan masalah yang dihadapi kenderaan yang dibeli mereka.