BNM naikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) ke 2.00 peratus

BNM naikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) ke 2.00 peratus

 

Jawatankuasa Dasar Monetari Bank Negara Malaysia membuat keputusan untuk menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) kepada 2.00 peratus, iaitu kenaikkan sebanyak 25 mata asas. Berita berkenaan dikongsikan oleh BNM di laman facebook mereka sebentar tadi.

Menurut kenyataan itu lagi, kadar tertinggi dan terendah OPR pula ditetapkan pada 2.25 peratus dan 1.75 peratus.

Pembukaan semula ekonomi global yang berterusan selain keadaan pasaran kerja yang bertambah baik terus menyokong pemulihan ekonomi. Keadaan ini membantu mengurangkan sebahagian daripada kesan konflik kententeraan di Ukraine dan langkah-langkah pembendungan yang ketat dilaksanakan oleh China.

”Tekanan inflasi telah meningkat secara mendadak disebabkan oleh kenaikan harga komoditi, rantaian bekalan yang tertekan dan keadaan permintaan yang kukuh, khususnya di Amerika Syarikat. Kesannya, beberapa bank pusat dijangka membuat pelarasan pada penetapan dasar monetari mereka pada kadar yang lebih pantas bagi mengurangkan risiko inflasi.

”Prospek pertumbuhan global akan terus dipengaruhi oleh perkembangan berhubung dengan konflik di Ukraine, COVID-19, keadaan rantaian bekalan global, kejutan harga komoditi dan volatiliti pasaran kewangan,” kata kenyataan itu.

Manakala bagi ekonomi Malaysia, BNM memaklumkan penunjuk terkini menunjukkan pertumbuhan yang lebih kukuh yang mana didorong oleh permintaan dalam negeri yang mantap dalam keadaan eksport yang mampan.

Selain itu, pasaran kerja juga terus disokong oleh kadar pengangguran yang lebih rendah, penyertaan tenaga kerja yang lebih tinggi dan prospek pendapatan yang lebih baik.

”Peralihan ke fasa endemik pada 1 April 2022 akan memperkukuh kegiatan ekonomi, sejajar dengan pelonggaran sekatan selanjutnya dan pembukaan semula sempadan antarabangsa. Aktiviti dan prospek pelaburan juga bertambah baik, disokong oleh realisasi projek berbilang tahun dan prospek pertumbuhan yang positif.

”Walau bagaimanapun, risiko terhadap pertumbuhan masih wujud, termasuk pertumbuhan global yang lebih lemah daripada jangkaan, konflik geopolitik yang berterusan, gangguan rantaian bekalan yang bertambah teruk dan perkembangan buruk berhubung dengan COVID-19,” tambah BNM lagi.

Menurut BNM, inflasi bagi 2022 pula diunjurkan berpurata diantara 2.2 hingga 3.2 peratus. Memandangkan peningkatan ekonomi dalam keadaan tekanan kos yang berlarutan, inflasi asas seperti yang diukur inflasi teras dijangka meningkat untuk mencatatkan purata antara 2.0 hingga 3.0 peratus pada tahun yang sama.

Walaubagaimanapun, kenaikkan harga sebahagiannya akan dibendung oleh kawalan harga sedia ada selain lebihan kapasiti yang berterusan dalam ekonomi.

”Prospek inflasi terus dipengaruhi oleh perkembangan harga komoditi global yang berpunca terutamanya daripada konflik ketenteraan yang berterusan di Ukraine serta gangguan berkaitan bekalan yang berlanjutan, di samping langkah-langkah dasar dalam negeri mengenai harga yang ditadbir.”

Sepanjang tempoh COVID-19, BNM memaklumkan kadar OPR telah dikurangkan sebanyak 125 mata asas secara kumulatif kepada paras terendah yang belum pernah dicatatkan sebelum ini iaitu 1.75. Pengurangan ini bertujuan untuk memberikan sokongan kepada ekonomi.

”Keadaan pandemik yang pertama kali berlaku sehingga memerlukan tindakan sedemikian kini telahpun reda. Dengan pertumbuhan dalam negeri yang semakin kukuh, MPC mengambil keputusan untuk mula mengurangkan tahap akomodasi monetari.

”Pengurangan ini akan dilaksanakan secara terkawal dan beransur-ansur bagi memastikan dasar monetari kekal akomodatif untuk menyokong pertumbuhan ekonomi yang mampan dalam persekitaran harga yang stabil.