Beza usia 23 tahun bukan penghalang, wanita 50 tahun bertemu jodoh lelaki muda di TikTok

Beza usia 23 tahun bukan penghalang, wanita 50 tahun bertemu jodoh lelaki muda di TikTok

 

Jodoh tak kira umur, pepatah ini memang padan dengan kisah Elya Sudirman, 50 yang bertemu jodoh dengan lelaki yang jarak umurnya 23 tahun. Lebih menarik lagi mereka mula bersua menerusi aplikasi TIkTok.

Menerusi Sinar Harian, Elya menjelaskan bahawa dia tidak sangka bahawa bakal berkahwin lagi selepas bercerai dengan pasangan sebelumnya.

Mereka mendirikan rumah tangga tahun lepas ketika usianya 49 tahun dan suami ketika itu 26 tahun.

“Kami berkenalan tidak sampai setahun dan terus melangsungkan perkahwinan. Saya dan suami disatukan pada 12 November 2023 di Pontian, Johor.”

Ujarnya, sewaktu dia memutuskan untuk berkahwin, keluarganya tidak begitu bersetuju dengan pilihannya itu kerana faktor umur.

“Reaksi keluarga ketika itu terutamanya abang saya, tidak berapa berkenan kerana beza usia pada masa itu 23 tahun, jadi mereka tidak yakin dengan perkahwinan ini.”

“Apabila suami datang bertemu keluarga saya dan tunjuk kesungguhan datang dari Kedah ke Johor untuk beri keyakinan dan dia nyatakan keikhlasannya hendak memperisterikan saya, barulah keluarga saya yakin menerima dia (suami).”

Katanya lagi, keluarga suaminya boleh menerimanya dengan sangat baik tanpa sebarang bantahan. Bahkan, anak-anaknya juga menerima pilihan hatinya itu.

“Saya ada empat anak dari perkahwinan terdahulu dan kesemua mereka menerima pilihan saya dengan baik.”

Menurut sumber, Elya yang berasal dari Pontian, Johor itu kini mentap di rumah mentuanya iaitu di Sik, Kedah.

Jelasnya, sepanjang hampir setahun mereka bersama, dia amat bahagia kerana sikap yang saling mempercayai dan bertolak ansur antara mereka.

“Saya sekarang suri rumah dan suami bekerja sebagai pemandu lori. Dalam kehidupan berumah tangga ini bagi saya yang penting jujur. Jika ada masalah kena terus terang dan jangan dipendam.”

Berkenaan dengan gambarnya yang kembali tular, dia rasa terkejut dan ia meraih pelbagai reaksi namun dia terima dengan hati terbuka.