“Benda dah jadi, nak buat macam mana..” – Ibu dedah jiran minta maaf, sahkan racun diletak oleh anak

“Benda dah jadi, nak buat macam mana..” – Ibu dedah jiran minta maaf, sahkan racun diletak oleh anak

 

Ibu kepada dua beradik yang kritikal selepas makan keropok yang disyaki mengandungi racun tikus memaklumkan, jirannya telah melakukan permohonan maaf pada malam Selasa atas kejadian yang berlaku,

Nurain Hasnorizal, 25, berkata ibu kepada jirannya meminta maaf ketika menghubunginya pada jam 10 malam .

“Jiran ada telefon, 10 malam tadi (Selasa). Mak dia telefon minta maaf semua, beritahu anak dia yang letak racun tu.

“Saya kata tidak apa lah, benda dah jadi, nak buat macam mana. Saya tak tahu nak kata apa, harap benda yang baik-baik saja.

“Saya nak cakap lebih-lebih pun tak boleh dalam keadaan macam ini. Kadang-kadang mak saya telefon pun (saya) tak sempat nak angkat sebab ada di dalam wad,”  ujarnya ketika diijumpai di pekarangan Jabatan Forensik Hospital Pulau Pinang (HPP).

Tambah Nurain, dia terima dengan hati terbuka apabila sebahagian masyarakat menyalahkannya dalam kejadian itu.

“Biar la apa orang nak kata dalam tu (media sosial), kita saja tahu apa yang sebenarnya berlaku. Orang komen-komen saja, mereka tak tahu.

“Anak saya hanya bermain di luar rumah saja, kita tak biar anak-anak,” ulasnya lagi,

Terdahulu, seorang daripada dua beradik lelaki yang kritikal selepas termakan keropok dipercayai mengandungi racun tikus di Kampung Padang Ubi, Labu Besar di Kulim, Ahad lepas meninggal dunia pagi ini.

Ketua Polis Daerah Kulim Supt Mohd Azizul Mohd Khairi berkata mangsa Muhammad Akil Syauqi Nur Sufian, 3, meninggal dunia pada kira-kira 8.30 pagi tadi, di Hospital Pulau Pinang.

“IO (pegawai penyiasat) sedang dalam perjalanan ke hospital berkenaan,” katanya ringkas ketika dihubungi hari ini.

Semalam, ibu kanak-kanak itu Nurain Hasnorizal, 25, dilaporkan berkata anak sulungnya itu didapati paling kritikal berbanding adiknya Muhammad Luth Syauqi, 2, kerana langsung tidak memberi tindak balas.

Media sebelum ini melaporkan dua beradik lelaki kritikal selepas dipercayai termakan keropok yang mengandungi racun tikus dan kejadian disedari ibu mereka pada 11 pagi selepas mendapati anak-anaknya muntah dan mengalami mulut berbuih.

Kedua-dua mangsa dipercayai mengambil satu peket keropok mengandungi racun tikus yang digantungkan pada dawai besi di sekeliling pagar kebun berdekatan rumah mereka, dipercayai digunakan untuk memerangkap monyet.