Beli rumah RM35,000 dengan bayaran RM200 sebulan, lelaki pelik ‘loan’ masih belum selesai

Beli rumah RM35,000 dengan bayaran RM200 sebulan, lelaki pelik ‘loan’ masih belum selesai

 

Dalam satu pendedahan yang telah mencetuskan perbincangan di media sosial, seorang lelaki tempatan berkongsi pengalaman bagaimana beliau buntu dan terkejut selepas mengetahui bahawa beliau masih mempunyai baki pinjaman rumah walaupun sudah membayarnya selama 17 tahun.

Pendedahan ini telah membuka ruang perbincangan mengenai cabaran yang dihadapi dalam menguruskan komitmen kewangan jangka panjang, terutamanya dalam bidang pinjaman perumahan.

Lelaki yang identitinya tidak didedahkan menggunakan Facebook untuk berkongsi masalahnya.

Menurut catatannya di Sayu Kampung, dia membeli rumahnya pada harga RM35,000 dan telah membuat bayaran bulanan sebanyak RM200 selama hampir dua dekad.

Dalam usaha meringankan beban kewangannya, beliau malah mengeluarkan RM11,000 daripada dana persaraan (KWSP) untuk menyumbang kepada pembayaran balik pinjaman.

Bagaimanapun, harapannya untuk menyelesaikan hutang sedikit terencat apabila mengetahui baki tertunggak sebanyak RM23,271.

Netizen dalam ruang komen menawarkan pandangan tentang cara kerja pinjaman rumah dan kesan kadar faedah ke atas pembayaran balik jangka panjang.

Ramai menyatakan caj faedah tidak dapat dielakkan, dengan sebahagian besar pembayaran diperuntukkan untuk faedah pada tahun-tahun awal tempoh pinjaman.

Seorang netizen menjelaskan, “Begitulah cara pinjaman rumah berfungsi, dengan separuh daripada pembayaran dibuat untuk faedah sahaja.”

Selain itu, netizen turut menawarkan nasihat, termasuk meningkatkan bayaran bulanan atau membuat bayaran tambahan untuk mempercepatkan proses penyelesaian.

Pendedahan ini mampu menjadi peringatan tentang kepentingan celik kewangan dan pertimbangan yang teliti sebelum membuat komitmen kewangan jangka panjang.