Bayi perempuan berusia enam bulan meninggal dunia dipercayai didera, pengasuh 52 tahun ditahan

Bayi perempuan berusia enam bulan meninggal dunia dipercayai didera, pengasuh 52 tahun ditahan

 

Seorang bayi perempuan berusia enam bulan meninggal dunia disyaki didera oleh pengasuhnya.

Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Yahaya Hassan, berkata polis menerima laporan daripada Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di sini, pada 12 Julai lalu yang memaklumkan kemasukan mangsa ke hospital itu.

Beliau berkata, ketika pemeriksaan pihak hospital mendapati bayi berkenaan berada dalam keadaan koma dan terdapat kesan lebam di badan disyaki akibat didera.

Katanya, susulan itu sepasukan anggota polis menahan seorang wanita tempatan berusia 52 tahun yang juga pengasuh mangsa secara sepenuh masa pada 13 Julai lalu.

“Suspek direman empat hari bermula semalam hingga 17 Julai ini untuk siasatan lanjut.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001 iaitu mengabaikan atau menganiayai kanak-kanak dengan cara yang mungkin akan menyebabkannya mengalami kecederaan fizikal,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Bagaimanapun, beliau berkata, kes itu diklasifikasikan semula sebagai kes bunuh mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan susulan kematian mangsa di wad Unit Rawatan Rapi Pediatrik (PICU) HRPB pada jam 2.51 petang semalam.

Yahaya berkata, hasil bedah siasat yang dijalankan hari ini menunjukkan punca kematian mangsa disebabkan kecederaan di kepala akibat objek tumpul (blunt trauma of the head).

Suspek mengasuh mangsa secara sepenuh masa sejak Mac lalu berikutan ibu bapa kandung bayi itu bekerja di Australia.