“Anak saya sudah meninggal dunia..” – Termakan keropok beracun, ibu sahkan anak sulung sudah tiada

“Anak saya sudah meninggal dunia..” – Termakan keropok beracun, ibu sahkan anak sulung sudah tiada

 

“Anak saya dah meninggal dunia..”

Ibu kepada dua kanak-kanak yang kritikal, Nurain Hasnorizal, 25, mengesahkan anak sulungnya iaitu Muhammad Akil Syauqi Nur Sufian, 3 telah meninggal dunia.

Memetik laporan Sinar Harian, Muhammad Syauqi yang merupakan salah seorang dairpada dua kanak-kanak dilaporkan kritikal selepas termakan keropok mengandungi racun tikus meninggal dunia di Unit Rawatan Rapi Pediatrik (PICU) Hospital Pulau Pinang (HPP) pada pagi Rabu.

Nurain berkata, anaknya menghembuskan nafas terakhir pada jam 8.40 pagi tadi.

“Betul, anak saya sudah meninggal dunia.

“Sekarang saya tengah tunggu proses bedah siasat,” katanya sebak.

Sementara itu, adiknya, Muhammad Luth Syauqi, 2, yang turut menerima rawatan di hospital sama masih belum sedarkan diri sehingga kini.

Sebelum ini, media  melaporkan, dua beradik Muhammad Akil dan adiknya, Muhammad Luth Syauqi, 2 dilaporkan kritikal selepas makan keropok yang dipercayai mengandungi racun tikus di Kampung Padang Ubi, Labu Besar.

Dalam kejadian itu, Muhammad Akil Syauqi dan Muhammad Luth Syauqi disedari ibu mereka dalam keadaan mulut berbuih dan muntah di atas katil rumah selepas termakan keropok bercampur racun tikus.

Racun jenis serbuk itu dipercayai digunakan oleh penduduk untuk memerangkap haiwan liar terutama monyet yang didakwa merosakkan tanaman mereka dan mengganggu ketenteraman penduduk.