“Akhir zaman, 10 Mac dah puasa..” – Didakwa tak hormat bulan Ramadan, ini respon Siti Nurhaliza

“Akhir zaman, 10 Mac dah puasa..” – Didakwa tak hormat bulan Ramadan, ini respon Siti Nurhaliza

 

Selepas memutuskan untuk tetap melangsungkan ‘Konsert Sebuah Epitome Saya Siti Nurhaliza’ pada tanggal 9 Mac depan, seorang individu tampil menyelar keputusan penyanyi tersohor, Datuk Seri Siti Nurhaliza itu

Menurut individu berkenaan, Siti seakan tidak menghormati bulan Ramadan selain turut memerli penyanyi berkenaan sebagai umat akhir zaman.

“10 Mac Tengok Anak Bulan, Belum Puasa,” – Individu Dakwa Siti Nurhaliza Tak Hormat Bulan Puasa, Ini Respon Tuan Badan

“Akhir zaman. Malam Ramadan itu. 10 Mac dah puasa,” tulisnya di ruangan komen kenyataan yang dikongsikan Siti di Instagram pada petang Khamis.

Tidak melatah, Siti sebaliknya memberikan respon balas dengan membetulkan kenyataan individu berkenaan.

“10 Mac Tengok Anak Bulan, Belum Puasa,” – Individu Dakwa Siti Nurhaliza Tak Hormat Bulan Puasa, Ini Respon Tuan Badan

“10 Mac tarikh tengok anak bulan puan. Saya betulkan. Belum puasa lagi tapi saya doakan puan dan keluarga,” balasnya.

Sebelum ini, Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Wan Salim Wan Mohd. Noor menyarankan Siti untuk menunda konsert solonya ke satu tarikh lain bagi menghormati kehadiran bulan Ramadan yang dijadualkan jatuh pada tanggal 12 Mac ini.

Sementara itu, memerusi satu kenyataan pada Khamis, Pengasas Yayasan Nurjiwa, Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa berkata, pihaknya dengan berlapang dada menerima gesaan dan teguran Mufti Pulang Pinang itu.

Bagaimanapun beliau berkata, setelah mengambil kira matlamat dan objektif utama penganjuran konsert tersebut, maka Yayasan Nurjiwa dan Siti Nurhaliza secara konsesus untuk meneruskannya.

“Izinkan kami untuk sekali lagi menjelaskan konsert Sebuah Epitome: Saya Siti Nurhaliza bukan dianjurkan atas kepentingan perniagaan dan keuntungan.

“Tujuan konsert ini adalah untuk mengutip dana bagi menampung lima kluster iaitu Kebajikan, Kemanusiaan, Keagamaaan, Pendidikan dan Bantuan Khas Palestin.

“Kesemua kluster berkenaan menjadi keutamaan Yayasan Nurjiwa dan bagi meneruskan kerja kebajikan ini, ia memerlukan dana mencukupi.

“Segala hasil kutipan tiket daripada pementasan Konsert Sebuah Epitome: Saya Siti Nurhaliza akan disalurkan ke lima kluster berkenaan,” katanya.

Jelasnya lagi, alasan lain yang menyukarkan untuk menangguhkan konsert adalah faktor ketiadaan tarikh ganti yang sesuai.

Dalam pada itu, Khalid turut memaklumkan penundaan konsert itu akan memberikan implikasi yang besar kepada banyak pihak khususnya produksi serta pengurusan PSM.

“Bahkan, apa yang kami gusarkan sekiranya penundaan konsert dibuat, maka dana yang sewajarnya tidak disaluran dalam kadar segera kepada golongan yang sudah dikenal pasti sebagai penerima terutamanya mangsa perang di Palestin.

“Kita tidak mampu untuk menunda bekalan makanan dan bahan asas untuk saudara-saudara kita di Palestin.

“Komitmen kami kepada mangsa-mangsa perang di Palestin perlu diteruskan sejak kami memulakannya pada Oktober lalu.

“Terlewat sehari dua saja boleh mengundang malapetaka lain buat mereka. Oleh itu, Yayasan Nurjiwa berpendapat, ada baiknya konsert diteruskan demi untuk mencari dana,” akhirinya.