ADUN Titi Serong umum tidak bertanding PRU15, mahu tebus kesilapan jadi ‘katak politik’

ADUN Titi Serong umum tidak bertanding PRU15, mahu tebus kesilapan jadi ‘katak politik’

 

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Titi Serong, Hasnul Zulkarnain Abdul Munaim tidak akan bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Perkara itu diumumkan menerusi hantaran terkini di laman Facebook pada Selasa.

Menurutnya, keputusan itu dibuat bagi memberi laluan kepada calon daripada Pakatan Harapan (PH) yang akan bertanding di kerusi DUN Titi Serong.

“Saya dengan rendah hati ingin memohon ribuan kemaafan kepada penyokong dan pendokong saya di kawasan Titi Serong yang mana saya telah membuat keputusan untuk tidak bertanding bagi PRU15 ini.

“Keputusan yang berat ini diambil bagi menebus kesilapan langkah politik saya sebelum ini. Saya akan turun berkempen bagi memenangkan calon Parti Amanah Negara (Amanah) dan PH di DUN atau Parlimen yang ditandingi,” katanya menerusi hantaran tersebut.

Dalam pada itu, Hasnul Zulkarnain turut merakamkan penghargaan kepada pimpanan Amanah Kawasan Parit Buntar, Amanah Perak dan juga Amanah Nasional yang telah meletakkannya sebagai calon pada PRU yang lalu.

Beliau turut berterima kasih kepada Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad; bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu serta penjawat awam kerajaan negeri dan pejabat daerah Kerian yang membantu menjayakan agenda pembangunan di DUN Titi Serong.

Pada PRU14, Hasnul Zulkarnain menang di kerusi DUN Titi Serong mewakili Amanah menewaskan calon BN dan Pas dengan majoriti 140.

Ketika PH mentadbir Perak, Hasnul Zulkarnain dilantik sebagai exco kerajaan negeri selama 22 bulan dan pernah menjawat jawatan Presiden Persatuan Bola Sepak Perak.

Pada 9 Mac 2020, beliau yang juga bekas Ketua Pemuda Amanah Nasional bersama dua wakil rakyat PH iaitu ADUN Tronoh, Paul Yong Choo Keong dan ADUN Buntong, A Sivasubramaniam mengumumkan keluar parti susulan pembentukan kerajaan Perikatan Nasional.

Beliau kemudian menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) sebelum dipecat pada Disember 2020 dan menjadi wakil rakyat bebas.