10 ciri ketua yang teruk

10 ciri ketua yang teruk

 

RAMAI pekerja yang hidupnya sengsara kerana gajinya kecil, kerjanya banyak. Namun, hidup seorang pekerja akan lebih sengsara jika terpaksa bekerja di bawah ketua yang teruk.

Ketua yang teruk boleh memberi kesan yang besar kepada syarikat. Jika ada seorang pekerja bermasalah, kita boleh ambil tindakan segera supaya masalahnya tidak menyusahkan pekerja lain, seterusnya mengganggu operasi syarikat.

Ketua yang teruk pula lebih berbahaya kerana seorang ketua bertanggungjawab terhadap pekerja-pekerjanya. Masalah pada ketua akan mempengaruhi motivasi dan prestasi pekerja di bawahnya. Peluang untuk operasi syarikat terganggu lebih besar dengan adanya ketua yang teruk.

Ketua yang teruk ini ada banyak jenis tetapi melalui pemerhatian yang cukup, kita boleh senaraikan ciri-ciri sepunya yang ada pada semua ketua yang teruk. Relevan membawakan kepada anda 10 ciri bos yang teruk menurut ahli Majlis Usahawan Muda (YEC) Forbes. Perhatikan, adakah ketua anda mempunyai ciri-ciri ini atau sebenarnya, anda sendiri seorang ketua yang teruk?

  • Pengurus mikro

Ya faham, ketua bertanggungjawab atas prestasi dan hasil kerja pekerja di bawahnya. Ya faham juga, ketua mahukan yang terbaik dari pekerja bawahannya. Namun, yang baik tidak hanya datang dari cara yang ditetapkan ketua. Di sini letaknya keburukan pengurusan mikro.

Untuk mendapatkan hasil yang terbaik, pekerja perlu diberikan kebebasan dalam menjalankan tugas. Ketua hanya perlu memantau, memberi nasihat dan membimbing pekerja. Hanya dalam keadaan yang di luar kawalan ketua perlu campur tangan dan menetapkan segala proses kerja mengikut kemahuannya.

  • Pukul rata

Mengurus pekerja bermaksud kita menguruskan manusia. Setiap manusia mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing selain mempunyai cara kerja yang berbeza. Ketua yang baik akan mengenali pekerjanya dan mengurus, melatih serta berkomunikasi mengikut cara yang sesuai untuk pekerja tersebut.

Ketua yang teruk pula memukul rata semua pekerjanya sama, seperti mengurus sepasukan robot. Semua pekerja terpaksa mengikut gaya ketuanya yang tidak berminat pun untuk cuba kenal sikap dan sifat pekerjanya.

  • Kepimpinan tanpa teladan

Ahli YEC Forbes, Scott Levy dari Fuel Online berpendapat, ketua yang baik adalah mereka yang melaksana, bukan hanya mengarah dan tidak tahu apa-apa tentang pelaksanaan kerja di syarikat. Kepimpinan perlu melalui teladan.

Ketua perlu turun padang, Tidak semestinya perlu buat kerja sama-sama dengan pekerja tetapi ketua perlu selalu berada di lapangan supaya faham proses kerja yang dijalankan. Cara ini penting supaya ketua sendiri dapat mengenal pasti keperluan, kekurangan dan kekuatan pekerjanya.

Lebih penting lagi, pekerja akan hormat pada ketua yang memimpin melalui teladan.

  • Kurang empati

Setiap pekerja mahukan ketua yang memahami, dengar luahan mereka dan memberi arahan dengan baik kepada mereka. Kunci untuk membentuk sifat sebegini sebagai seorang ketua ialah empati.

Ketua yang penuh empati akan mendengar luahan pekerja jika mereka menghadapi masalah. Ketua sebegini juga tidak akan terus memarahi pekerja jika mereka melakukan kesilapan, sebaliknya mengambil tahu dahulu apa punca kesilapan tersebut.

Ramai pekerja yang mampu bertugas dengan baik tetapi keluar meninggalkan syarikat apabila berhadapan ketua yang kurang empati. Ia juga mempengaruhi motivasi dan produktiviti pekerja.

  • CD rosak

Pernah dengar lagu dari cakera padat yang rosak? Bahagian sama diulang berkali-kali kerana ada bahagian yang tercalar. Begitu jugalah ketua yang tidak habis-habis mengulang kesilapan pekerja tanpa memikirkan penyelesaian. Satu silap oleh pekerja boleh jadi modal bual sehingga setahun. Penyelesaiannya tak ada juga.

Ahli YEC Forbes, Brandon Stapper dari Nonstop Signs berkata, ketua yang baik meminimumkan kerosakan dengan mencari penyelesaian.

“Pekerja menyalahkan jentera, penyelia menyalahkan pekerja, pengurus menyalahkan penyelia, ketua syarikat menyalahkan pengurus. Dalam rantaian penafian ini, apa salahnya kalau kita tumpukan untuk mencari penyelesaian supaya masalah sama tidak berulang?” katanya.

  • Pekerja dijadikan korban

Ada ketua yang fikir, segala operasi pasukannya adalah untuk menolak dirinya lebih jauh dalam karier. Kesilapan hanya dianggap kesilapan jika ia memburukkan imej ketua. Kejayaan hanya dianggap kejayaan jika imej ketua menjadi lebih baik. Ketua sebegini tidak mempedulikan kualiti kerja dan moral pekerja. Yang penting, apa manfaat yang dia terima.

Ketua yang baik akan berusaha demi imej pasukan. Semua ahli diberi ruang untuk memenuhi potensi masing-masing dan kesilapan serta kejayaan dianggap tanggungjawab seluruh pasukan, bukan satu individu.

Ketua yang baik tidak akan menjadikan pekerja bawahannya sebagai korban untuk dia mendaki tangga karier dengan lebih tinggi.

  • Fokus berterabur

Seorang ketua boleh jadi baik, bijak, kreatif dan berpengalaman tetapi jika dia tidak mempunyai fokus yang baik, dia tetap seorang ketua yang teruk. Ketua sebegini tidak konsisten dengan matlamatnya dan sering menukar strategi serta keutamaan dalam tempoh masa pendek.

Fokus yang berterabur menyebabkan pekerja hilang arah dan tidak dapat melaksanakan tugas dengan tersusun. Akhirnya, syarikat juga yang menerima kesan kerana potensi pekerja yang tidak digunakan sepenuhnya.

  • Pencuri kredit

Jika seorang pekerja mencuri kredit hasil usaha rakan sekerjanya sudah buruk, apatah lagi jika ia dilakukan oleh ketua mereka. Mengambil kredit pekerja bawahan ialah tindakan yang bukan sahaja zalim, malah tidak bijak.

Pekerja yang tidak diberikan kredit yang sepatutnya kering motivasi, tidak bersemangat untuk memberikan yang terbaik kepada syarikat dan lebih teruk, mungkin cenderung untuk mensabotaj operasi syarikat.

  • Tidak menghormati pekerja

Hubungan antara ketua dengan pekerja perlu didasari dengan perasaan saling menghormati. Jika pekerja tidak menghormati ketua atau ketua tidak menghormati pekerja, sukar untuk mereka bekerjasama secara efektif dalam sebuah pasukan.

Terutamanya buat ketua, hormat terhadap pekerja bawahannya perlu dipupuk. Jangan kerana mereka pekerja bawahan, anda fikir mereka boleh dilayan dengan sesuka hati. Elak menggunakan perkataan yang melukakan hati serta sentuhan yang biadap. Terutamanya jika berlainan jantina, hormati batas anda dengan pekerja.

Seorang pekerja mahu rasa dihormati dan kewujudannya dihargai. Ambil kira pandangan serta input yang mereka berikan dalam operasi syarikat. Jika anda hormati pekerja, pekerja yang baik akan menghormati anda semula.

  • Tidak sedar diri

Ada ramai ketua yang tidak sedar dengan perlakuan atau percakapan sendiri. Mungkin merasakan mereka berada di atas, mereka boleh lakukan apa sahaja di pejabat.

Sebagai ketua, tindak-tanduk dan sikapnya akan menentukan budaya serta etika pejabat. Ahli YEC Forbes, Matthew Capala dari Alphametic berkata, jika seorang ketua hanya tahu suruh-suruh dan mengkritik kerja orang lain tanpa cuba melaksanakan pekerjaan itu sendiri, impaknya akan menjalar sehingga ke nilai teras syarikat.

Seorang ketua perlu sedar diri.Tahu kelemahan dan kekuatan sendiri, seterusnya cuba manfaatkannya untuk kebaikan syarikat. Untuk hal ini terjadi, ketua perlu selalu bersama pekerja. Sebagai satu pasukan, ketua dan pekerja bersama-sama mengatasi kelemahan yang ada bagi memastikan syarikat terus maju.