Dibawa ke hospital untuk pemeriksaan, adik Zayn Rayyan kini dalam jagaan JKM Selangor

Dibawa ke hospital untuk pemeriksaan, adik Zayn Rayyan kini dalam jagaan JKM Selangor

 

Adik lelaki Zayn Rayyan dijaga JKM (Jabatan Kebajikan Masyarakat) Selangor buat masa ini, lapor Harian Metro.

Pengarah JKM Selangor, Azmir Kassim mengesahkan mengenai perkara tersebut, sebentar tadi.

Difahamkan JKM Selangor datang ke rumah keluarga ibu bapa kanak-kanak austisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang dibunuh tahun lalu di Puncak Bestari.

Pihak JKM Selangor kemudiannya mmebawa adik lelaki kepada Allahyarham Zayn Rayyan iaitu Mateen ke sebuah hospital untuk menjalani pemeriksaan.

Menurut Azmir Kassim, terdapat keperluan untuk JKM untuk mengambil kanak-kanak terbabit.

“Bagaimanapun kita bawa dia ke hospital untuk tujuan pemeriksaan dahulu. Selesai laporan nanti baru kita tentukan macam mana tindakan akan diambil,” katanya.

Sebelum ini, media melaporkan ibu bapa kepada Zayn Rayyan iaitu Zaim Ikhwan Zahari dan Ismanira Abdul Manaf didakwa di Mahkamah Seksyen atas tuduhan pengabaian dengan kemungkinan boleh menyebabkan kecederaan ke atas anak austisme mereka tahun lalu.

Pasangan suami isteri itu bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Dr Syahliza Warnoh.

Mengikut pertuduhan, mereka didakwa bersama-sama sebagai orang yang mempunyai pemeliharaan terhadap anak mereka, Zayn Rayyan, 6, telah mengabaikannya dengan cara yang mungkin menyebabkan kecederaan fizikal.

Kesalahan tersebut didakwa dilakukan di sekitar Damansara Damai pada pada jam 12 tengah hari, 5 Disember hingga 9.55 malam, 6 Disember 2023.